GOSA

GOSA is de grootouders- en seniorenactie van de gezinsbond.

De GOSA van de 3 regio’s in en rond Antwerpen richten samen ongeveer maandelijks een activiteit in, speciaal bedoeld voor senioren. Alle leden van onze afdeling in Hove kunnen hier individueel of met vrienden aan deelnemen.

Programma voor het voorjaar 2024:

Dinsdag 26 maart: Stadswandeling Schurken & Schelmen in Antwerpen

Misdaad is van alle tijden, het begon reeds in het aards paradijs met Adam en Eva en met hun zonen Kaïn en Abel. En ook Antwerpen was en is het decor van diefstal, moord, fraude. Of de dader nu een schelm genoemd wordt, een schurk, boef, snoodaard, vals loeder …, het blijft fascineren waarom mensen mekaar de duvel aandoen, hoe ze al dan niet tegen de lamp lopen en welke straf ze voor hun wandaden krijgen.

Wat mag u verwachten:

  • Een luisterwandeling met waargebeurde straffe verhalen van vroeger en nu, een rijke catalogus van types misdaad, verhalen die tot het collectieve geheugen behoren of u verrassen. De Antwerpse misdaadwereld bulkt van kleurrijke figuren als Lange Wapper, Frank de Tank of Niels Garnaal.
  • Een boeiende wandeling waar u ook iets van opsteekt: de evolutie van rechtspraak, en van bestraffing. De talrijke plaatsen die dienst deden als gevangenis. Weet u waar het woord zoenoffer vandaan komt, of waarom de beul een gratis woning van de stad kreeg?
  • Een leuke, interactieve wandeling waarin u zowel toehoorder als rechter bent.
  • Een wandeling die een schat aan historisch correcte, levendige informatie bevat.

Het is een wandeling over een vrij lang traject. Daarom stoppen we halfweg voor een drankstop (niet in de prijs inbegrepen).

Deelnameprijs: €7 voor leden – €12 voor niet-leden.

Inschrijven vanaf 3 januari 2024 bij marieke.janssens@telenet.be of tel 03 283 88 89. Na bevestiging betalen op reknr: BE54 7310 2207 9797 van de Gezinsbond GOSA met vermelding ‘schurken & schelmen’.

Afspraakplaats: we verzamelen om 13.45 uur aan het Steen in Antwerpen en eindigen 2,5 uur later aan het Oud Justitiepaleis op de Leien. Begin- en eindpunt zijn makkelijk bereikbaar met openbaar vervoer.

Donderdag 11 april: Wandeling in de Hobokense Polders

Tussen de Schelde, Hoboken en de industrie ligt de Hobokense Polder: de grootste brok natuur in Antwerpen Stad. De natuur kreeg hier vrij spel en er ontstond een waardevol en prachtig natuurgebied, met een grote verscheidenheid aan landschap-pen en een enorme rijkdom aan plantensoorten. Meer dan 500 verschillende planten en 360 verschillende paddenstoelen vinden hier hun thuis. In de late lente stelen orchideeën de show en tussen het gras kan je de bos- en de bijenorchis ontdekken. Ontdek hier een verrassend rustig decor met Galloway runderen.
Een gids leidt ons rond in dit prachtig natuurgebied met een boeiende uitleg.

Deelnameprijs: € 3 voor leden – € 5 voor niet-leden

Inschrijven vanaf 3 januari 2024 en info bij Guido Peeters 0495 16 52 45 of guido@familiepeeters.be Belangrijk: na bevestiging het verschuldigde bedrag overschrijven op rek. BE54 7310 2207 9797 van de Gezinsbond GOSA met vermelding ‘Hobokense Polder’.

Afspraakplaats: we verzamelen om 13.45 uur aan taverne De Schorren, Graspolderlaan 32, 2660 Hoboken.
Gepast wandelschoeisel is ten zeerste aan te raden. De wandeling is niet geschikt voor rolstoelgebruikers. De wandeling duurt ongeveer 2 uur. Verplaatsing met het openbaar vervoer (trein – station op 500 meter afstand, of bussen 13 en 141 op 100 meter afstand) kan je plannen via de routeplanner van De Lijn of de treindienstregeling van de NMBS.

Donderdag 23 mei: Bedrijfsbezoek aan de Coöperatieve Veiling van Hoogstraten

Coöperatie Hoogstraten vormt een belangrijke schakel tussen producent en afnemer in de versketen van groenten en fruit. Het is dan ook één van de grootste veilingen in de Benelux. Om een voorbeeld te geven, jaarlijks worden hier 30 miljoen kilo aardbeien verhandeld.
De coöperatie zorgt er ook voor dat de aangevoerde producten in de juiste kwaliteitsklasse terechtkomen en door optimale conditionering hun kwaliteit behouden.

Deelnameprijs: €3 voor leden – €5 voor niet-leden.

Inschrijven vanaf 3 januari 2024 via guidoantheunis@gmail.com of 03/658 15 48.  Na bevestiging betalen op reknr: BE54 7310 2207 9797 van de gezinsbond GOSA met vermelding ‘Hoogstraten’.

Afspraakplaats: We verzamelen om 13.15 uur aan het secretariaat van de coöperatie Hoogstraten, Loenhoutseweg 59. Er is een ruime parking. Gelieve wel goed op tijd te komen.

Zaterdag 22 juni: Daguitstap:  naar Viroinval:  Sporen naar het verleden

Programma:
09.30 uur Onthaal in taverne Le Point Bar te Nismes met koffie/thee en 1 croissant
10.30 uur Bezoek aan de Fondry des Chiens te Nismes met het toeristisch wegtreintje (max.60 p.) Gedurende een onvergetelijke rit van een uur, ontdekt u het mooie dorp Nismes gelegen tussen de kalkheuvels van de Abannets en de Mousty. Deze heuvels zijn doorspekt met paleokuilen zoals de Fondry des Chiens die we van nabij zullen bekijken. Ze zijn uniek in België.
11.45 uur Middagmaal in restaurant Le Melrose te Nismes
Menu :
Crème de brocolis
Filet de dinde archiduc et ses garnitures
Profiteroles au chocolat (dranken niet inbegrepen)
14.20 uur Ritje met de stoomtrein of autorail van Mariembourg naar Treignes Op één van de merkwaardigste museumspoorlijnen van Europa, te midden van een wondermooi landschap, brengt de stoomtrein u terug naar de goede oude tijd.
15.00 uur Bezoek aan het Stoomtreinmuseum te Treignes Dit museum stelt een indrukwekkende verzameling aan spoorwegmateriaal tentoon zoals stoom-, diesel-, en elektrische locomotieven. De uitstalramen zijn gevuld met reizigersmateriaal van over gans de wereld. De oudste locomotief dateert uit 1894! Met een audiogids in de hand kom je alles te weten over dit fantastisch spoorwegverleden.
16.00 uur Korte wandeling te Vierves of Viroinval Vierves behoort tot één der mooiste dorpjes van Wallonië. De authentieke kalkstenen huisjes, een mooi dorpsplein en een statig kasteel uit de 14de eeuw liggen aan de basis van deze onderscheiding. Te Treignes daarentegen trekt de neogotische kerk onze aandacht.
17.30 uur Avondmaal in Café de la Place te Vierves In dit plaatselijk en gezellig restaurant kan men genieten van een brood-plank met o.a. artisanale kaas en paté. (dranken niet inbegrepen)

Deelnameprijs: €80 voor leden – €90 voor niet-leden. Begeleiding door een Nederlandstalige gids gedurende de ganse dag.

Inschrijven: vanaf 3 januari 2024 eerst tel. of mail naar Rik & Gerda Echelpoels 03/295 61 05 – 0495/67 25 45 of mail naar gezinsbond.ekeren@telenet.be. Vervolgens het verschuldigde bedrag storten op rek. BE54-7310-2207-9797 van Gezinsbond Gosa, met vermelding : ‘Reis + uw opstapplaats (Schoten of Deurne)’.

Vertrek: stipt om 7.00 uur Schoten, hoek Bredabaan/ Horstsebaan kant Pizza Hut (winkelcentrum Carrefour) om 7.15 uur Deurne Z, St Jozefkerk, Boekenberglei 217.

Annulatie: In geval van annulatie worden er kosten aangerekend (buiten de restaurantkosten):

  • 25 euro in geval van annulatie op meer dan 10 dagen voor de daguitstap
  • 50 euro in geval van annulatie op minder dan 10 dagen voor de daguitstap.
  • In geval van annulatie binnen de 7 dagen, hebben de dienstverleners het recht om u de volledige som van de gereserveerde attracties en/of maaltijden te vragen (ontbijten en vieruurtjes inbegrepen).
  • Indien u dit wenst kan u zelf voor een annuleringsverzekering zorgen, of misschien zit dit reeds inbegrepen in uw VAB/VTB verzekering of andere …